Naan ze szpinakiem, papryką i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2315
Naan ze szpinakiem, papryką i śmietaną
fot. rovingI / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g szpinaku (może być mrożony)
  • 100 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka chili
  • sól
  • Na chleb naan:
  • 3 łyżki sera twarogowego
  • 2 łyżeczki nasion cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Szpinak sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i wyłożyć na rozgrzany olej na patelni. Do czosnku dodać pokrojoną paprykę (1 łyżkę pozostawić) i zeszklić. Następnie paprykę z czosnkiem dodać do szpinaku i razem zmiksować na jednolitą masę. Do masy dodać łyżkę pozostawionej papryki, doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Na talerz wyłożyć również gęstą śmietanę.

Przygotować chleb naan: mąkę zmieszać z serem twarogowym, cukrem, solą i nasionami cebuli. Wbić do tego jajko, dodać proszek do pieczenia, wlać mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać olej i wyrabiać ręcznie przez 2 minuty. Następnie ciasto podzielić na małe kawałki, które rozwałkować na placki o grubości 1 cm. Placki przełożyć na blachę do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów