Zupa z dyni i pieczonej papryki

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 150 ml mleka kokosowego
  • 15 dag obranych pestek z dyni
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 żółta papryka
  • cukier
  • pieprz biały
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i przypiec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Następnie dodać do tego olej, pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Całość połączyć z dynią, zalać mlekiem kokosowym, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Potem wlać do tego bulion warzywny, zagotować, ponownie doprawić przyprawami do smaku i przelać na talerz. Obrane nasiona dyni przypiec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do zupy. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy