Bhelpuri

wd2005

Autor:

Przepisów: 3596

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 150 g fasoli mung w zalewie
  • 30 g makaronu ryżowego
  • 15 dag białego sera
  • 1 szklanka ryżu dmuchany
  • sól
  • pieprz
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Makaron ryżowy zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Fasole mung osączyć z zalewy i dodać do makaronu wraz z ryżem dmuchanym i pokruszonym drobno białym serem. Doprawić pieprzem i solą. Mąkę zmieszać z solą, letnią woda i wyrobić ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm, natrzeć oliwą z obu stron i pokroić w wąskie paski o szerokości 2 cm i długości 4 cm. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić go niego pokrojone ciasto i smażyć do czasu, aż samo podpłynie na wierzch. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową i dokładnie wymieszać z powyższymi składnikami. Całość przełożyć na talerz.

0 komentarzy