Żeberka cielęce z fasolą, groszkiem i kiwi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2128
Żeberka cielęce z fasolą, groszkiem i kiwi
fot. scaredy_kat / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g zielonego groszku w zalewie
  • 50 g żeberek cielęcych
  • 30 g białej fasoli
  • 5 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę moczyć w 2 szklankach lekko osolonej wody przez 3 godziny, po czym ugotować w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Żeberka umyć, osączyć z wody, natrzeć solą oraz pieprzem i podzielić na porcje. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, czosnek i zeszklić. Następnie dodać do tego żeberka i dusić pod przykryciem do miękkości. Uduszone mięso przełożyć na talerz. Do pozostawionego tłuszczu z duszenia dodać przecier pomidorowy i fasolę. Smażyć przez 1,5 minuty, potem dodać do mięsa. Groszek zielony osączyć z zalewy. Kiwi umyć, obrać ze skóry, pokroić na kawałki, połączyć z groszkiem oraz drobno pokrojona natką pietruszki i razem zmiksować. Zmiksowane składniki wyłożyć na mięso i posypać bułką tartą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów