Racuchy malinowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1315
Racuchy malinowe
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g konfitury malinowej
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • olej do głębokiego smażenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać roztarte drożdże, mleko oraz szczyptę soli i wyrobić ciasto. Wyrobione odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozgrzać olej na patelni, wyłożyć na nią ciasto łyżką, potem szybko nałożyć konfiturę malinową i ponownie na to ciasto. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem oraz wyłożyć konfiturę.

0 komenatrzy

Podobne przepisy