Jaja wędzone z łososiem i sezamem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2619
Jaja wędzone z łososiem i sezamem
fot. moohaha / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego łososia
  • 10 dag sezamu
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki maggi
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czystej wódki
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Jaja umyć, zalać do połowy wodą i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Następnie zlać wodę, jaja przestudzić, zalać ponownie taką samą ilością wody i gotować przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie odcedzić, obrać ze skorupek i przekroić na połowy. Sos sojowy zmieszać z wódką, cukrem, solą, maggi i zagotować. Do zagotowanego sosu włożyć pokrojone jajka i trzymać przez 2 godziny. Następnie rozpalić grilla, przygasić ogień, aby ulatniał się jedynie dym. Jaja wyciągnąć i osączyć z sosu, po czym wyłożyć na ruszt grilla i zostawić na 4 minuty. Po upływie tego czasu przełożyć na talerz. Łososia wędzonego pokroić na drobne kawałki i dodać do jajek. Wszystko posypać sezamem i polać oliwą z oliwek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów