Chrupki kukurydziane z oliwkami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 130 g oliwek w zalewie
  • 15 g łuskanych orzechów laskowych
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 0,5 kg maki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Orzechy laskowe utłuc na drobną miazgę. Mąkę kukurydzianą zmieszać z olejem, miazgą orzechową, szczyptą soli i letnią wodą. Wyrobić gęsta masę. Następnie z masy uformować ręcznie kulki z otworami w środku. Do otworów włożyć osączone z zalewy oliwki i przełożyć na blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na rumiany kolor.

0 komentarzy

Podobne przepisy