Mus cytrynowy z sokiem malinowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 220 g cukru
  • 150 ml soku cytrynowego
  • 100 ml letniej wody
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki soku malinowego
  • 2 łyżki tartej skorki cytrynowej
  • 1,5 łyżki żelatyny w proszku

Opis przygotowania

Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Kiedy napęcznieje, dodać połowę cukru, sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Dodać do tego żółtka, postawić na małym ogniu i mieszać do czasu, aż masa zacznie gęstnieć (nie dopuścić do zagotowania). Dodać do tego tartą skórkę cytrynową i wymieszać. Następnie ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Śmietanę ubić z drugą połową cukru na puszystą pianę i dodawać po łyżce do gęstniejącej masy, cały czas mieszając. Całość schłodzić, wyciągnąć i polać sokiem malinowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy