Burgery ryżowe z papryką i groszkiem wasabi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1128
Burgery ryżowe z papryką i groszkiem wasabi
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 140 g groszku wasabi w zalewie (1 puszka)
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i odparować. Groszek wasabi osączyć z zalewy i dodać do ryżu. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i razem z papryką dodać do ryżu. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i uformować ręcznie kotlety. Uformowane smażyć na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron, po czym osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy