Wieprzowina z okrą i marchewką w sosie bambusowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1865
Wieprzowina z okrą i marchewką w sosie bambusowym
fot. yomi955 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 kg karkówki wieprzowej bez kości
  • 1 słoik sosu Uncle Ben's z pędami bambusa
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg okry zielonej
  • 1/2 szklanki wódki ryżowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Okrę zieloną umyć, pozbawić ogonków, oprószyć pieprzem oraz solą, zalać wódką ryżową zmieszaną z cukrem i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i osączyć z zalewy. Mięso umyć, osączyć z wody, pokroić na równe plastry i rozbić tłuczkiem. Następnie oprószyć pieprzem i solą i zawinąć w nie okrę oraz marchew pokrojoną w słomkę. Całość przełożyć do rondla, podlać olejem i zrumienić z każdej strony. Następnie dodać do tego 5 łyżek wody, ziele angielskie, liście laurowe i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Kiedy woda wyparuje, dodać kolejne 5 łyżek wody i nadal dusić. Gotowe przełożyć na talerz i polać sosem bambusowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów