Sos kminkowy

plateau

Autor:

Przepisów: 87

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 ml wywaru z kości lub mięsa
  • 10 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 3 dag mąki
  • 2 łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zup do smaku
  • karmel

Opis przygotowania

Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, podsmaż, dodaj mąkę, lekko zrumień, rozprowadź zimnym wywarem, mieszając trzepaczką, zagotuj i gotuj około 8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj zmielony kminek. Sos przetrzyj, zabarw karmelem, zagotuj i dopraw do smaku.

3 komentarze

odpowiedz

Dziękuję za informację

odpowiedz

Wydaje się że sos jest smaczny, ciekawe do jakiej potrawy pasuje?

odpowiedz

Ja głównie się spotykam z podawaniem go do potraw z mięsa wieprzowego. :)

Podobne przepisy