Sos kminkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4231

Składniki:

  • 400 ml wywaru z kości lub mięsa
  • 10 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 3 dag mąki
  • 2 łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zup do smaku
  • karmel

Opis przygotowania:

Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, podsmaż, dodaj mąkę, lekko zrumień, rozprowadź zimnym wywarem, mieszając trzepaczką, zagotuj i gotuj około 8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj zmielony kminek. Sos przetrzyj, zabarw karmelem, zagotuj i dopraw do smaku.

Autor: plateau

3 komentarze

Wydaje się że sos jest smaczny, ciekawe do jakiej potrawy pasuje?

Ja głównie się spotykam z podawaniem go do potraw z mięsa wieprzowego. :)

Dziękuję za informację

Podobne przepisy