Przekładaniec ziemniaczany

plateau

Autor:

Przepisów: 87

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

5-6 os.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 dag kaszy manny
  • 50 dag kapusty włoskiej
  • 10 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 2 dag mąki
  • 10 dag pieczeni wieprzowej
  • mały proszek do pieczenia
  • 5 dag sera żółtego
  • sól, pieprz, czosnek do smaku
  • tłuszcz do naczynia

Opis przygotowania

Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, 1/3 ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych otworach, a pozostałe zalej wrzącą osoloną wodą, ugotuj pod przykryciem, odcedź, przestudź i zmiel, połącz z żółtkami, kaszą manną, dopraw do smaku. Przełóż do naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównaj powierzchnię. Kapustę oczyść, opłucz, pokrój w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalej wrzącą osoloną wodą, ugotuj, odparuj. Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, usmaż, dodaj mąkę, lekko zrumień, połącz z kapustą i zmielonym mięsem, dopraw, rozłóż na przygotowanych ziemniakach. Starte ziemniaki odciśnij, połącz z ubitą na sztywno pianą z białek i proszkiem do pieczenia, rozłóż na kapuście, posyp startym serem i upiecz.

0 komentarzy

Podobne przepisy