Papryka nadziewana ryżem, soją i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2283
Papryka nadziewana ryżem, soją i boczkiem
fot. yomi955 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g soi
  • 30 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 łyżki gotowego sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 0,5 kg zielonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soję namoczyć w lekko osolonej wodzie na 3 godziny, następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Paprykę umyć, rozciąć wzdłuż (ale nie przekrajać całkowicie) i usunąć nasiona. Ryż opłukać, zalać 2,5 szklankami lekko osolonej wody, po czym ugotować na sypko, odcedzić i dodać do soi. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanej oliwie i dodać do ryżu z soją. Całość zmiksować, doprawić przyprawami do smaku i napełnić rozcięte papryki. Plastrami boczku zawinąć paprykę, przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać 2 łyżkami oliwy i piec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni. Upieczone wyciągnąć, przełożyć na talerz, polać gotowym sosem sojowym i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów