Ośmiornica marynowana z ogórkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3115
Ośmiornica marynowana z ogórkiem
fot. yomi955 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 mrożone ośmiornice
  • 1 ogórek szklarniowy
  • Na marynatę:
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu

Opis przygotowania:

Ośmiornice rozmrozić, umyć, oczyścić z części niejadalnych i pokroić na kawałki. Ogórka umyć i pokroić w plastry. Ocet wymieszać z oliwą i cukrem. Pokrojone ośmiornice oraz ogórka oprószyć pieprzem oraz solą, namoczyć na 2 godziny w zalewie octowej i trzymać w lodówce. Następnie wyciągnąć, osączyć z zalewy tylko samą ośmiornicę i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować przez 3 minuty, następnie wyciągnąć i z powrotem przełożyć do talerza z marynowanym ogórkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów