Tortilla z ryżem i mięsem mielonym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5172
Tortilla z ryżem i mięsem mielonym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 4 placki tortilla
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czerstwe bułki zwykle
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jajko
  • 1 główka sałaty
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Następnie odcedzić i wymieszać z przecierem pomidorowym. Czerstwe bułki namoczyć w letniej wodzie, potem odcisnąć nadmiar wody i dodać do mięsa. Wbić do tego jajko. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju, po czym dodać do powyższych składników. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, uformować kotlety i smażyć na pozostałym oleju z obu stron na rumiany kolor. Usmażone obłożyć ryżem i zawinąć w opłukane i osączone z wody liście sałaty. Placki tortilla skropić niewielką ilością wody, podgrzać na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, zawinąć wszystko w jedną całość i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów