Kalafior zapiekany z serem pleśniowym i kawiorem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3139
Kalafior zapiekany z serem pleśniowym i kawiorem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g sera pleśniowego gorgonzola
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki śmietanki sojowej
  • 2 łyżki czarnego kawioru
  • 1 duży kalafior
  • 1 główka sałaty
  • 1 łyżka przyprawy Kucharek
  • sól

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Kalafiora umyć, zalać lekko osoloną wodą i ugotować w dużym garnku do miękkości. Następnie odcedzić, podzielić na małe różyczki i przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania, wysmarowanego margaryną. Kalafiora zalać śmietanką sojową i oprószyć pokruszoną częścią sera pleśniowego (pozostałą część pozostawić do dekoracji), przyprawą kucharek i bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiekać na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć przełożyć na sałatę, udekorować czarnym kawiorem i pozostałym serem pleśniowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów