Szpinak z chryzantemami i pastą sezamową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1917
Szpinak z chryzantemami i pastą sezamową
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 kwiatów chryzantem
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Masło stopić na patelni, dodać do niego pokrojoną drobno cebulę, czosnek i zrumienić. Dodać opłukany i osączony z wody szpinak i dusić przez minutę. Następnie wlać sos sojowy, doprawić pieprzem oraz solą i dusić pod przykryciem kolejną minutę. Na drugiej patelni zrumienić 3 łyżki sezamu (1 łyżkę pozostawić do posypania) i dodać do szpinaku. Zerwać same płatki z chryzantem, dodać do całości i dusić przez 30 sekund. Potem wszystko przełożyć na talerz i posypać 1 łyżką sezamu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów