Sałatka z łososia, jajek i warzyw w sosie musztardowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2461
Sałatka z łososia, jajek i warzyw w sosie musztardowym
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g soczewicy z puszki
  • 40 g wędzonego łososia
  • 4 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 słoiczek kaparów w zalewie
  • Na sos musztardowy:
  • 100 ml jasnego piwa
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Wędzonego łososia pokroić na kawałki i dodać do ziemniaków. Dodać do tego pokrojoną w plastry cebulę, osączone z zalewy kapary i soczewicę. Jajka ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do całości.

Przygotować sos musztardowy: masło stopić na patelni, dodać mąkę, wymieszać i wlać piwo. Następnie dodać musztardę, cukier, sok z cytryny, przyprawę do ryb, szczyptę soli oraz pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu dodać pokrojony drobno koperek, wymieszać, połączyć ze wszystkimi składnikami i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów