Sakiewki z kurczaka i grzybów shitake

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4571
Sakiewki z kurczaka i grzybów shitake
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g suszonych grzybów shitake
  • 5 g czerwonego kawioru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chilli
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 0,5 kg maki
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem, solą i papryka chilli. Następnie pokroić w drobną kostkę i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Suszone grzyby shitake moczyć przez 1 godzinę w 0,5 l lekko osolonej wody, po czym zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane odcedzić, przelać zimną wodą, pokroić drobno i dodać do smażonego mięsa. Całość doprawić do smaku przyprawami, smażyć przez 2 minuty i ściągnąć z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i kubkiem wyciąć krążki. Łyżeczką nałożyć mięso smażone z grzybami na środek krążków, po czym ciasto skręcić ręcznie w sakiewki. Zagotować około 0,5 lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić sakiewki. Gotować do czasu, aż same wypłyną na wierzch, następnie wyciągnąć i osączyć z wody. Kiedy są jeszcze ciepłe, ich końce zanurzyć w 2 łyżkach oliwy, udekorować kawiorem czerwonym i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów