Łosoś gotowany na parze w sosie curry

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3771
Łosoś gotowany na parze w sosie curry
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z łososia
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki przyprawy do ryb
  • natka selera
  • Na sos:
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Filety łososia umyć, oprószyć pieprzem, solą i przyprawą do ryb. Przygotować garnek z wodą, położyć na nim sito z łososiem, po czym ugotować na parze do miękkości. Ugotowaną rybę przełożyć na talerz.

Przyrządzić sos curry: masło roztopić w rondlu. Dodać do niego mąkę, curry, mleko i wymieszać. Dodać sok z cytryny, sól i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszać, zagotować i przelać na rybę. Wszystko udekorować pokrojonym pomidorem oraz natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów