Mintaj w sosie pomarańczowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1772
Mintaj w sosie pomarańczowym
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mrożonych filetów z mintaja
  • 100 g masła
  • 4 pomarańcze
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • cukier do smaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Filety mintaja rozmrozić i oprószyć pieprzem i solą. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu, mąkę wysypać do drugiego talerza. Następnie rybę namoczyć w jajku, potem w mące i smażyć z obu stron w mocno rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone wyłożyć na talerz. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i wycisnąć sok z 2 pomarańczy, a 2 kolejne pokroić w drobna kostkę. Rozgrzać masło na patelni, dodać do niego pokrojoną w kostkę szalotkę i zeszklić. Do cebuli dodać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i pokrojony miąższ. Dodać estragon, doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie dodać pokrojony na kawałki szczypiorek, wlać śmietanę i rozmieszać. Włożyć smażoną rybę i dusić pod przykryciem przez 1 minutę, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy