Ostrygi w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2669
Ostrygi w cieście
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 ostryg mrożonych
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 małe papryki chili (czerwone)
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklana mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ostrygi rozmrozić, odciąć muszlę, oczyścić z części niejadalnych i dokładnie opłukać wodą. Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem i solą, wbić jajko i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie ostrygi zanurzyć w cieście i smażyć na patelni w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na sałatę. Papryki pokroić drobno, wymieszać z sokiem z cytryny i polać całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów