Ostrygi w cieście

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 10 ostryg mrożonych
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 małe papryki chili (czerwone)
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklana mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ostrygi rozmrozić, odciąć muszlę, oczyścić z części niejadalnych i dokładnie opłukać wodą. Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem i solą, wbić jajko i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie ostrygi zanurzyć w cieście i smażyć na patelni w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na sałatę. Papryki pokroić drobno, wymieszać z sokiem z cytryny i polać całość.

0 komentarzy

Podobne przepisy