Terrine z białego łososia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1660
Terrine z białego łososia
fot. jetalone / CC-BY-NC 2.0

Składniki:

  • 250 g surowego białego łososia
  • 15 g kawiory z łososia
  • 6 ogórków małosolnych
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 mały kalafior
  • 1 cebula
  • 1 mały słoiczek marynowanych grzybów (opieńki)
  • 1 garść bazylii
  • 1 pęczek rukoli
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Łososia umyć, osączyć z wody, usunąć skórę, pokroić w plastry o grubości do 1,5 cm i ostrym nożem wyciąć środek, zostawiając jedynie cienki bok. Następnie wycięte mięso ryby drobno posiekać. 4 ogórki małosolne i cebulę pokroić drobno i dodać do pokrojonego łososia razem z posiekaną drobno rukolą i koperkiem. Doprawić pieprzem białym oraz solą i zalać octem balsamicznym. Całość dokładnie wymieszać, nałożyć łyżeczką do wyciętych części łososia i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Na wierzch wyłożyć kawior, marynowane grzyby i zielony koperek. Kalafiora umyć, pokroić na różyczki, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć razem z pokrojonymi na ćwiartki pomidorami na talerz. Bazylię zmiksować z oliwą, częścią rukoli, koperku, szczyptą soli i pieprzu, po czym wyłożyć obok łososia. Wszystko udekorować ogórkiem małosolnym i rukolą.

0 komenatrzy

Podobne przepisy