Babeczki owsiane z majonezem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2059
Babeczki owsiane z majonezem i boczkiem
fot. LittleMissCupcakeParis / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 130 mąki
  • 130 g masła
  • 40 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
  • 1 słoik majonezu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Masło roztopić na patelni, dodać do niego płatki owsiane i zrumienić. Mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajko, szczyptę gałki muszkatołowej, dodać proszek do pieczenia, roztopione masło z płatkami owsianymi, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Wysmarować foremki 2 łyżkami masła, nałożyć w nie ciasto i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić (nie wyciągać z foremek). Na przestudzone babeczki wycisnąć szprycą majonez. Boczek pokroić na drobne kawałki, przysmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i wyłożyć na majonez.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów