Zupa z awokado i cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1979
Zupa z awokado i cukinią
fot. Laurel Fan / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 młode cukinie zielone
  • 2 owoce awokado
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 zielona papryka
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml śmietany 12%
  • garść bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Owoce i warzywa umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, następnie 1 i 1/2 zmiksować, a pozostałą połówkę pokroić w drobną kostkę. Cukinie obrać ze skóry, jedną ćwiartkę pokroić w drobną kostkę, a resztę zmiksować z drobno pokrojona i pozbawioną nasion papryką. Zmiksowane składniki zalać 1 l wody, dodać pokrojone drobno łodygi selera i zagotować na małym ogniu. Potem dodać do tego pokrojoną w kostkę cukinię i awokado. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ponownie zagotować. Następnie ściągnąć z ognia, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku przyprawami i przelać na talerz. Zupę udekorować bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów