Sałatka z czarnej fasoli, kukurydzy, marchwi i papryki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4974
Sałatka z czarnej fasoli, kukurydzy, marchwi i papryki
fot. YoAmes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g czarnej drobnej fasoli
  • 4 marchewki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka kukurydzy w zalewie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Fasolę namoczyć na 3 godziny w lekko osolonej wodzie, następnie ugotować w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Marchew umyć, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić w kostkę i dodać do fasoli. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostką. Kolendrę drobno posiekać. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy i razem z pokrojonymi warzywami połączyć z fasolą. Do całości dodać oliwę z oliwek, szczyptę pieprzu i soli, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów