Bakłażan gotowany na parze

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Bakłażan gotowany na parze

    Dodane przez: wd2005

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 4 cebule szalotki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki gotowego, jasnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Bakłażany umyć, pokroić na części, oprószyć pieprzem oraz solą, przełożyć na sito i ugotować do miękkości nad parą. Następnie wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Rozgrzać mocno olej sezamowy na patelni, dodać do niego pokrojoną w talarki cebulę oraz czosnek, zrumienić, po czym dodać sos sojowy. Doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na gotowanego bakłażana. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.

2 komentarze

odpowiedz

Olej sezamowy to jedyny który się nie pali i można go grzać na maksa

odpowiedz

Człowieku zastanów się co napisałeś/aś. Jeżeli już udziela się jakichś rad (w tym przepisów) to rób to tak aby nikomu tym nie szkodzić. Oleju sezamowego NIE WOLNO podgrzewać bardziej niż 70 stopni celsjusza ! Nie wdając się w szczegóły - jest to po prostu bardzo szkodliwe. Twoje zdanie "rozgrzać MOCNO olej sezamowy na patelni" jest nieodpowiedzialne, szkoda, że jakiś moderator tego nie nadzoruje. Pozdrawiam.

Podobne przepisy