Ryż z ciecierzycą i fasolą w sosie kokosowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2399
Ryż z ciecierzycą i fasolą w sosie kokosowym
fot. Nucho / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kokosowej
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie
  • 1 puszka ananasa w kostce
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać gotować na 2 szklankami lekko osolonej wody, dodać curry oraz ziarna gorczycy i ugotować na sypko. Następnie odcedzić i wyłożyć na talerz. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić osączoną z zalewy ciecierzycę, fasolę czerwoną i ananasa. Smażyć przez 2 minuty, po czym oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na ryż. Śmietankę kokosową przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać do niej wiórki kokosowe, wlać zalewę ananasową, doprawić szczyptą soli, wymieszać i przelać na talerz z ryżem. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów