Popcorn w karmelu z orzechami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3584

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Popcorn w karmelu z orzechami

    Dodane przez: wd2005

    YoAmes / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 20 g pistacji
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka popcornu gotowego
  • 1 aromat waniliowy
  • 1 arkusz pergaminu

Opis przygotowania

Mleko skondensowane wlać do rondla, dodać do niego cukier, wymieszać i gotować do czasu, aż cukier się rozpuści, a cała masa zgęstnieje. Aby sprawdzić czy masa jest dobra, należy nabrać ją łyżeczką i upuścić kroplę na talerz. Jeżeli szybko zastyga to znaczy, że masa jest się nadaje. W przeciwnym przypadku należy ją jeszcze gotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać aromat waniliowy i wymieszać. Następnie dodać popcorn i oczyszczone z łupin pistacje. Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do foremki wyłożonej pergaminem i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Przestudzony karmel pokroić ostrym nożem na kawałki i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy