Terrine z łososia, pomidorów i chleba

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1893
Terrine z łososia, pomidorów i chleba
fot. jetalone / CC-BY-NC 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego łososia
  • 6 listków bazylii
  • 4 kromki chleba białego
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki masła
  • 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1 cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić i rozwałkować. Łososia pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na ciasto. Kromki chleba pozbawić skórek, przekroić na połowy i wyłożyć na łososia. Na chleb położyć plastry sera żółtego, pokrojone w plastry 2 pomidory i bazylię. Oprószyć solą, majerankiem i całość dokładnie zawinąć. Zawinięte ciasto wysmarować 2 łyżkami oleju, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Następnie wyciągnąć i wyłożyć na talerz. 2 pomidory wrzucić do 1 szklanki gotującej się wody, sparzyć przez 30 sekund i wyłożyć na talerz. Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego bułkę tartą, szczyptę soli, wymieszać i polać całe danie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów