Ostrygi z sosem sojowym i winem ryżowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2489
Ostrygi z sosem sojowym i winem ryżowym
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 ostryg otwartych
  • 100 ml sosu sojowego (jasnego)
  • 50 ml wina ryżowego
  • 2 cm imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka czarnej fasoli z zalewy
  • szczypta soli
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Ostrygi umyć, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, włożyć z powrotem do muszli i zalać winem ryżowym. Imbir zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, dodać do ostryg, a następnie umieścić je na blasze w piekarniku lub płycie elektrycznej rozgrzanej do temp. 160 stopni i trzymać przez około 2 minuty. Następnie ostrygi delikatnie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć do miseczki, a wino ryżowe zmieszać z sosem sojowym i cukrem. Ostrygi przełożyć do muszli, zalać je wymieszanym sosem sojowym z winem i cukrem, dodać do tego czarną fasolę osączona z zalewy i szczypiorek drobno pokrojony. Olej arachidowy i sezamowy podgrzać w rondelku i zalać nim ostrygi z sosem. Spożywać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów