Ryż z warzywami i curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2328
Ryż z warzywami i curry
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki bataty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1 kalafior
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, następnie odcedzić i wyłożyć na talerz. Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać wodą i ugotować do miękkości. Bataty ugotować w mundurkach razem z marchewką, odcedzić i obrać ze skóry. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew w talarki. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać wszystkie ugotowane warzywa oraz zielony groszek, paprykę chili pokrojoną w talarki i curry. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i smażyć przez 2 minuty. Całość dodać do ryżu i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów