Leczo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3602
Leczo
fot. Kobako (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 500 g papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 g pomidorów
  • 2 cebule
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól

Opis przygotowania:

Pomidory sparz, zdejmij skórkę i pokrój na ćwiartki. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne oraz białe części i pokrój na paseczki. Cebulę obierz i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż z oliwą na jasnozłoty kolor. Dodaj mieloną paprykę i cebulę, smaż, mieszaj, 3-4 minuty. Włóż pokrojoną paprykę, pomidory, posól i gotuj na dużym ogniu, a gdy połowa wody wyparuje, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj tak długo, aż papryka będzie miękka. Do leczo możesz dodać pokrojone plasterki kiełbasy. Podawaj z ryżem lub kartoflami. Smacznego!

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów