Pulpety z ryżu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2972

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki masła
  • 1 czerstwa bułka
  • sól
  • 1 l bulionu

Opis przygotowania:

Ryż zalej wrzącym mlekiem, ugotuj na sypko i ostudź. Bułkę namocz w zimnej wodzie i odciśnij. Utrzyj masło z żółtkami, bułką i jajkiem, dodaj ryż, posól i dokładnie wymieszaj. Formuj małe pulpeciki i gotuj w bulionie.
Do masy na pulpety możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej i trochę skórki startej z cytryny.

Autor: plateau

0 komenatrzy

Podobne przepisy