Gulasz cielęcy z pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3557
Gulasz cielęcy z pieczarkami
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g cielęciny bez kości
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 40 g pieczarek
  • 4 suszone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 mała puszka przecieru pomidorowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać lekko osoloną wodą, ugotować, odcedzić, utłuc razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem i wyłożyć na środek talerza. Obrać cebulę i czosnek, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać wołowinę pokrojoną w kostkę, oprószoną solą, pieprzem oraz rozmarynem, zalać winem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie, kiedy mięso będzie miękkie, dodać oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, zeszklić, a potem dodać przecier pomidorowy z puszki oraz drobno pokrojone, suszone pomidory i dusić pod przykryciem do 5 minut. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i wyłożyć obok ziemniaków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów