Burritos z kurczakiem i fasolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2222
Burritos z kurczakiem i fasolą
fot. jasonlam / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g czerwonej fasoli
  • 4 gotowego pikantnego sosu meksykańskiego
  • 2 wędzone piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 placki burritos
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 główka sałaty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę namoczyć w 0,5 l lekko osolonej wody, dodać do czosnek, ugotować do miękkości i odcedzić. Marchew pokroić w słomkę, a cebulę w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i także pokroić w kostkę. Sałatę dokładnie opłukać, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Piersi kurczaka pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną marchew, podsmażyć przez 1,5 minuty, następnie dodać do tego cebulę, paprykę i zeszklić. Następnie warzywa połączyć z fasolą. Dodać do tego pokrojone piersi kurczaka, sałatę (część pozostawić do dekoracji) i sos meksykański. Doprawić pieprzem oraz solą i dobrze wymieszać. Placki burritos skropić 4 łyżkami letniej wody, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni, piec przez 30 sekund, po czym wyciągnąć i nałożyć na nie wszystkie składniki. Placki zawinąć, przełożyć na talerz i udekorować częścią pokrojonej sałaty i pomidorkami koktajlowymi.

Komentarze (1)

Ja najczesciej robie burrito z miesa na steki bez marchwi,fasole zas biore z puszki,co ulatwia duzo prace.

Podobne przepisy

Więcej przepisów