Kopytka

plateau

Autor:

Przepisów: 87

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 1 kg kartofli
  • 300-350 g mąki
  • 1-2 jajka
  • 40 g masła
  • 20 g bułki tartej

Opis przygotowania

Kartofle umyj, ugotuj w skórce, obierz, przetrzyj przez praskę lub zmiel w maszynce. Wyłóż na stolnicę posypaną mąką, ostudź. Dodaj do kartofli przesianą mąkę, wbij jajka, osól i szybko wyrób ciasto. Podziel je na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki długości 4 cm.
Zagotuj w dużym garnku wodę, osól i wkładaj partiami kluski do wrzątku, zamieszaj i przykryj. Gdy ugotują się, odkryj i odsuń z ognia. Gotowe kluski wybieraj łyżką cedzakową na sito i dokładnie osącz. Tartą bułkę zrumień na suchej patelni, dodaj masło, stop i polej kopytka wyłożona na półmisek.
Kopytka można także okrasić stopioną słoniną. Ja lubię dodatkowo z usmażoną cebulą.
Smacznego!

1 komentarz

odpowiedz

kopytka miam miam i wcale nie trzeba ich polewac slonina ;X

Podobne przepisy