Keema z jagnięciny i ziemniaków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1586
Keema z jagnięciny i ziemniaków
fot. Kirti Poddar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mielonej jagnięciny
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 zielone papryczki
  • 4 bułeczki drożdżowe
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 2 czerwone cebule
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula biała
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Papryczkę czerwoną drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać i razem z papryką dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę białą cebulę oraz kminek i zeszklić. Do cebuli dodać mięso mielone, część natki pietruszki (pozostałą pozostawić dekoracji) i zrumienić. Następnie dodać ziemniaki, dobrze wymieszać i smażyć przez 4 minuty, cały czas mieszając. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz maggi. Usmażoną wyłożyć na talerz, polać połową soku z cytryny,a pozostałą udekorować talerz. Na kamę wyłożyć po 2 zielone papryczki. Z drugiej strony talerza dodać bułki drożdżowe i pokrojona w plastry czerwona cebule. Wszystko posypać natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów