Kluski z jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3632

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 4 jajka
  • 5-6 jabłek
  • 50 g masła
  • bułka tarta
  • sól

Opis przygotowania:

Oddziel żółtka od białek. Mleko roztrzep z żółtkami. Wsyp mąkę, wymieszaj. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na połówki, a potem w drobną kostkę. Włóż jabłka do ciasta i wymieszaj. Ubij z białek sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem. Zagotuj wodę w płaskim rondlu, osól. Metalową łyżką zanurzoną każdorazowo we wrzątku nabieraj ciasto i kładź na wrzątek podłużne kluski. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia i wyjmij łyżką cedzakową, osącz. Masło stop, dodaj osobno przyrumienioną bułkę tartą i okraś kluski.

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów