Jajka w herbacie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2992
Jajka w herbacie
fot. Laurel Fan / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3 saszetki herbaty cejlońskiej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 mały por

Opis przygotowania:

Jajka umyć, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na miękko. Następnie jajka wyjąć ostrożnie z wody i zbić skorupkę łyżeczką na całej powierzchni (nie obierać). Do rondla wlać tyle wody, aby zakryła ona później włożone jajka, następnie dodać do niej herbatę cejlońska w saszetkach i zaparzyć. Do zaparzonej herbaty włożyć popękane jajka i gotować na twardo przez 6-8 minut na średnim ogniu. Ugotowane wyciągnąć, obrać z skorupek, pokroić na ćwiartki i przełożyć na talerz. Całość udekorować całym szczypiorkiem i porem pokrojonym w słomkę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów