Łosoś z papają, rzepą i grochem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1399
Łosoś z papają, rzepą i grochem
fot. jetalone / CC-BY-NC 2.0

Składniki:

  • 40 g łososia
  • 2 białe rzepy
  • 2 łyżki grochu łuskanego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 papaja
  • 1 mały brokuł
  • 0,5 kostki masła
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Groch łuskany namoczyć na 2 godziny, a następnie ugotować w 1,5 szklanki lekko osolonej wody i odcedzić. Pozostałe warzywa dokładnie opłukać i osączyć z wody. Rzepę białą, marchew i brokuła ugotować razem w lekko osolonej wodzie do miękkości i odcedzić. Papaję obrać ze skóry i pokroić w plastry. Roztopić masło na patelni, wrzucić rzepę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, papaję, groch, marchew, brokuła, pokrojony szczypiorek i całość dusić pod przykryciem przez około 5-7 minut na małym ogniu. Wszystko doprawić do smaku pieprzem i solą. Uduszone warzywa i papaję przełożyć na talerz. Łososia natrzeć solą oraz pieprzem, następnie smażyć na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, potem przełożyć na warzywa. Całość udekorować listkami laurowymi z duszenia i pokrojoną drobno natką pietruszki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy