Paszteciki z mięsem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 8913

Składniki:

  • Ciasto półfrancuskie śmietankowe:
  • 25 dag mąki
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • pół jajka
  • 100 ml śmietany
  • sól
  • Nadzienie:
  • 50 dag wołowiny bez kości
  • pęczek włoszczyzny
  • 10 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo (niekoniecznie)
  • sól i pieprz do smaku
  • pół jajka do smarowania
  • 4 dag sera żółtego
  • tłuszcz do blachy

Opis przygotowania:

Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój razem z opłukanymi pomidorami, podduś na tłuszczu często mieszając. Następnie przetrzyj, połącz z wrzącym wywarem, chwilę pogotuj, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku.
Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj żółtka, jajko, śmietanę i sól, zagnieć szybko ciasto, przykryj serwetką i wstaw do chłodziarki na 10-12 godzin.
Mięso umyj, zalej wrzącą osoloną wodą i gotuj pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj oczyszczone i umyte warzywa i ugotuj. Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, usmaż. Wymieszaj ze zmielonym mięsem i zmielonymi jajkami, dopraw do smaku. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, pokrój w kwadraty i nałóż na nie nadzienie, po czym złóż po przekątnej. Zlep tak, aby spód wystawał na 0,5 cm. Następnie posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp startym serem, ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiecz.
Uwaga: paszteciki te można także przygotować z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego.
Smacznego!

Autor: plateau

5 komentarzy

a jak dlugo piec?

jak masz taki problem ile piec to idz do sklepu kup gotowe

nie pisze jak długo piec to do dupy przepis

tak dlugo az sie upieka :)

trochę się trzeba znac na tym

Podobne przepisy