Dahi puri

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2677
Dahi puri
fot. willsfca / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g ciecierzycy
  • 20 dag makaronu ryżowego
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • sól
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka sezamu
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć na 3 godziny, po czym ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić obrać, ze skóry i utłuc razem z ciecierzycą na jednolitą masę. Masę doprawić do smaku szczyptą soli.

Jajka utrzeć z miodem na jednolitą masę, dodać płatki owsiane, sezam i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować ręcznie owalne kotleciki i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i delikatnie wykonać otwory. Do otworów włożyć ziemniaki z ciecierzycą i wyłożyć na talerz. Makaron ryżowy połamać na drobne kawałki, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na całość, następnie polać jogurtem naturalnym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów