Okoń morski z soczewicą i brukselką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2442
Okoń morski z soczewicą i brukselką
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g soczewicy
  • 40 g brukselki
  • 4 marchewki
  • 4 cebule szalotki
  • 2 duże filety okonia morskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa do ryb
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Soczewicę namoczyć na 3 godziny, po czym ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści, zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Marchew umyć, osączyć z wody i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać do niej marchew oraz cebulę i zeszklić. Następnie dodać do tego soczewicę i brukselkę i smażyć razem przez 3 minuty, następnie przełożyć na talerz. Okonia morskiego umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem, solą, przyprawa do ryb i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do miękkości ryby. Gotową przełożyć na soczewicę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów