Makrela z groszkiem, awokado i buraczkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1773
Makrela z groszkiem, awokado i buraczkami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku z puszki
  • 4 średnie buraczki czerwone
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych
  • 2 awokado
  • 1 wędzona makrela
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Buraczki zalać wodą tak, aby nie wystawały, następnie ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i zszatkować na tarce jarzynowej. Do buraczków wlać ocet jabłkowy i olej, dodać szczyptę soli, pieprzu oraz cukru, dokładnie wymieszać i włożyć na 10 minut do lodówki. W tym czasie obrać awokado ze skóry, usunąć pestkę, pokroić drobno i razem z zielonym groszkiem zmiksować. Następnie zmiksowaną masę przełożyć na talerz. Makrelę obrać z ości i skóry, po czym oczyszczoną rybę zagnieść w płatki kukurydziane i wyłożyć na miks. Wyciągnąć buraczki z lodówki i położyć na rybę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów