Papryka pieczona z miodem i bazylią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1664
Papryka pieczona z miodem i bazylią
fot. Simon Aughton / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Paprykę i bazylię dokładnie umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na kawałki, oprószyć solą oraz pieprzem, zalać oliwą, przełożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miski. Na paprykę wyłożyć bazylię. Miód przelać do rondelka, dodać do niego rozmaryn i tymianek, podgrzewać na małym ogniu przez 3 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do papryki. Całość dokładnie wymieszać.

0 komenatrzy

Podobne przepisy