Burger z jajkiem, serem i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2231
Burger z jajkiem, serem i kapustą
fot. blair christensen / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g mielonej wołowiny
  • 4 marchewki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 3 krople magi
  • 2 plastry sera żółtego
  • 1 mała ćwiartka kapusty białej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kapustę pokroić drobno, sparzyć lekko osolonym wrzątkiem i odcedzić. Do kapusty dodać mięso mielone, pokrojoną drobno cebulę, wbić 1 jajko, dodać maggi, szczyptę soli, pieprzu, dokładnie wymieszać i uformować ręcznie duże burgery. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wyłożyć burgery i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Podczas smażenia drugiej strony należy na mięso wyłożyć plastry sera żółtego, a na ser wbić jajko. Wszystko doprawić pieprzem i solą. Kiedy jajko zetnie się do połowy, całość przełożyć na talerz. Marchew pokroić w kostkę i ugotować do miękkości, następnie odcedzić i podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni, po czym wyłożyć obok burgera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów