Ziemniaczane ciasteczka

plateau

Autor:

Przepisów: 87

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

5-6 os.

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • olejek waniliowy
  • 20 dag mąki
  • jajko
  • 15 dag sera twarogowego
  • cukier kryształ
  • sól
  • tłuszcz do blachy

Opis przygotowania

Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, włóż do wrzącej osolonej wody, ugotuj pod przykryciem, odcedź, odparuj i przetrzyj przez praskę, połącz z masłem, żółtkami, olejkiem i przesianą mąką, dopraw. Następnie rozwałkuj na grubość 1cm, wykrawaj ciasteczka foremkami o różnych kształtach, posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp przetartym przez sito twarożkiem oraz cukrem kryształem, ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i upiecz. Smacznego!

0 komentarzy

Podobne przepisy