Bakłażan zapiekany z czosnkiem i makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2585
Bakłażan zapiekany z czosnkiem i makaronem
fot. ofeverydaylife / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu kolorowe rurki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bakłażan
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • folia aluminiowa

Opis przygotowania:

Makaron kolorowy ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić makaron, posypać suszoną bazylią i smażyć przez 2 minuty, po czym przełożyć na talerz. Bakłażana i pietruszkę dokładnie umyć, osączyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić w ćwiartki i oprószyć pieprzem. Następnie na niego nałożyć pokrojona w plastry pietruszkę, polać 2 łyżkami oliwy, razem ułożyć na patelni do pieczenia. Czosnek zawinąć w folię aluminiową, przełożyć na blachę do pieczenia z bakłażanem i piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni na rumiany kolor. Upieczone warzywa wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz obok makaronu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów