Pączki

plateau

Autor:

Przepisów: 87

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

trudny

Czas:

Porcje:

5-6 os.
  • Pączki

    Dodane przez: mariusz

    fot. pexels.com / CC0

  • Pączki

    Dodane przez: oliwka

  • Pączki

    Dodane przez: mariusz

    stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 15 dag sera twarogowego
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 ml śmietany
  • olejek waniliowy
  • 4 dag rodzynków
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 25 dag mąki gryczanej
  • 4 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • sól do smaku
  • 8 dag masła lub margaryny
  • tłuszcz do smażenia

Opis przygotowania

Twarożek zmiel, połącz z cukrem, śmietaną i olejkiem oraz opłukanymi rodzynkami. Mąkę krupczatkę i gryczaną wymieszaj razem, przesiej, podziel na dwie części. Do jednej części mąki dodaj roztarte z cukrem drożdże i mleko, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie połącz z żółtkami, jajkami i pozostałą mąką oraz solą, dokładnie wyrób, dodając pod koniec wyrabiania roztopiony tłuszcz. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia, potem wyłóż je na stolnicę, posyp mąką, rozwałkuj i powykrawaj szklanką krążki. Na środki krążków nałóż przygotowanego sera, zawiń ciasto formując kule. Pączki ułóż na stolnicy posypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. W naczyniu rozgrzej tłuszcz, wkładaj co pewien czas kawałek surowego ziemniaka (zapobiega to przypalaniu się tłuszczu). Sprawdź, czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany przez wrzucanie kawałka ciasta. Jeżeli szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć pączki. Wyrośnięte pączki oczyść miotełką z mąki, wkładaj stroną górną na tłuszcz, aby swobodnie pływały. Przykryj przykrywką i smaż, a gdy będą rumiane z jednej strony, obróć na drugą stronę i smaż je bez przykrycia. Po usmażeniu wyjmij, osącz z tłuszczu na bibule, posyp cukrem pudrem i ułóż na półmisku.

2 komentarze

odpowiedz

Całkiem smaczne mi wyszły z tego przepisu. Dziękuję. :)

odpowiedz

Bllllehhhhhhhh!!!!!!!!!11

Podobne przepisy